Museum Nord – Divtasvuodna / Tysfjord, Kjøpsvik

Et glimt av den nye utstillingen. Foto: Museum Nord – Divtasvuodna/Tysfjord
Museet i Kjøpsvik følger stedets historie fra norsk og samisk fiskebondekultur til industrisamfunn. I 1918 etablerte Nordland Portland Cementfabrik (NPC) sin virksomhet i Gásluokta/Kjøpsvik – og forandret bygda totalt. Historien er som hentet direkte fra Knut Hamsun sine bøker om Segelfoss, bondebygda som vokste til en liten by.

Museet har mange gjenstander som kan knyttes til NPC/Norcem. Videre finnes en mengde gjenstander fra norsk og samisk fiskerbondemiljø, skolevesenet, krigshistoria og mye annet. Lensmannsgården inneholder også et kjøkken med et nokså intakt 1970-tallsinteriør. Tysfjord Museums anlegg i Gásluokta/Kjøpsvik består av to bygninger. I den gamle lensmannsgården, som senere ble direktørbolig for NPC, er gjenstandssamlingen etter hvert blitt så stor at Tysfjord Historielag har kjøpt en ekstra bygning (Hellandbygget ved Hovedveien) for å få plass til nye utstillinger.

24. juni 2016 åpnet vi utstillingen "SPREKK – om fjell og folk i Tysfjord". Klikk her for å lese mer om den.
Tysfjordinger kjent for å kunne grave etter verdier i berg og fjell. Både i Kjøpsvik og på Drag finnes industri som viser dette. Utstillingen som skal åpne handler også om å grave – nemlig i Tysfjords historie. Vi graver i tid for å finne ut noe om dagen i dag. Det er særlig disse temaene vi undersøker: identitet og kultur, folketall og mennesker i bevegelse, samene i Tysfjord, fiskeri, industri og skole.

I tillegg har vi fått hjelp fra skoleelever i Kjøpsvik til å lage et unikt fotogalleri, og alle som er interesserte i hvordan Kjøpsvik så ut før skal få boltre seg i historiske bilder.
Unge i alle aldre kan krabbe inn i en mystisk grotte for å møte en fryktelig gammel isbjørn.

Det skulle bare mangle om vi ikke presenterte Stetind også, på en ny måte.
I tillegg blir det vist film i eget rom, og i hver en krik og krok i lokalet vil den interesserte finne noe å undre seg over.

Det er brukt lokal sement, kvarts og mye annet for å bygge utstillingen, så vi påstår den er Made in Tysfjord.

Museum Nord Divtasvuodna/Tysfjord håper flest mulig vil komme både på åpning og i tiden etter for å få en helt spesiell opplevelse midt i Kjøpsvik.

Velkommen!

"Troilltamp", utstillingen om Jack Berntsen og den nordnorske visebølgen vises på rådhuset i Kjøpsvik på hverdager 6.april-5. mai kl. 8.00-15.00
Vandreutstillingen belyser Jack Berntsens personlige engasjement for landsdelen, visekunsten og hans involvering i nordnorsk kultur generelt.

Jack Berntsen (1940-2010) ble født i Kjøpsvik, men bodde store deler av sin barne- og ungdomstid i Hamarøy. Han var komponist, tekstforfatter, visesanger og kulturarbeider – i tillegg til lærer og familiemann. Han talte landsdelens sak mang en gang – enten det gjaldt dialekt, fiskekvoter, fraflytting eller Europeisk Fellesskap. Jack var en modig mann – og ga ut den første plata med sangtekster på nordnorsk dialekt.

Berntsen var også med på å starte den nordnorske visebølgen og omtales gjerne som «Troilltampens far» – som ble den første nordnorske musikkfestivalen. Formålet med Trolltampen var at alle som ville skulle få opptre med sin musikk. Festivalen ble arrangert på Ulvsvågskaret, Storjord i Tysfjord og i Lofoten på 1970 og -80 tallet.

Utstillingen presenterer Jack Berntsens musikk og virke gjennom instrument, foto, avisutklipp, plakater, kronologisk biografi, litteratur og musikk.

Trolltamp er produsert av Arkiv i Nordland i samarbeid med selskapet Relation04 media.

Lokal arrangør: Museum Nord – Divtasvuodna/Tysfjord.

Åpningstider

23.06.–29.07.2018
Lørdag og søndag 11–16.30

Priser

Voksen kr 40
Honnør/student kr 30
Barn (6-16) år kr 20
Gruppe (min. 10 pers) kr 30 per person
Familiebillett kr 100
(2 voksne, 2 barn)
Foto: Museum Nord
Foto: Museum Nord

Kontaktinfo

Les mer