Det magiske berget

av Bø Museum

Vinjesjøen • Vesterålen

På området til Bø Museum, nesten nede i vannkanten, vokser en frodig, gresskledd haug som opp av bakken. Først når en kommer nærmere, oppdager du ei dør som fører inn i haugen. Rundt den går en jordvoll med en åpning i front. Det er grensen rundt Alveland. Du er velkommen til å tre inn, men vit at det er på eget ansvar. Du er kommet inn i Alveberget.

Her holder dronning Borghildur hoff med sine alver. 

Hun kom fra Island i 2008 etter spesiell invitasjon fra Bø Museum. På museet har vi alt et eventyrrike hvor barn i alle aldre kan krype inn i en skog, et berg eller dukke ned i et hav og lytte til eventyr av Regine Norman. Siden denne ideen ble adoptert til Island, kom dronning Borghildur over som ambassadør for frendefolket. På Island bor alvene inne i fjell, men det kunne vi dessverre ikke tilby henne.

Følgelig bygde vi et alveberg for henne. Egentlig er det satt opp som en tradisjonell samisk buestangs-gamme, men innredningen er langt fra tradisjonell. Vel innafor døra kan du se hennes trone, et par gjenstander fra hennes kjære hjemland som skal døyve den verste hjemlengselen, og du kan sette deg på benkene som inneholder noen av hennes mange skatter. Framfor alt kan du lytte til islandske eventyr oversatt til norsk og alvemusikk mens du slapper av på alveblå underlag av ekte islandsk ull – alvene elsker blått. Kanskje vil du gjøre opp varme i grua om dagen er kjølig eller kun for kosen sin del?

Om du håper å få hilse på henne vil du neppe lykkes. Både Borghildur og hennes alver er usynlige for folk flest; bare de med helt spesielle evner kan klare å se henne. Alveberget er uansett vel verdt et besøk – og hvem vet: Kanskje du er blant de få med de rette evnene? Gitt du har fremvist den rette etikette; det ryktes at hun er svært gjestmild, men også lunefull som dronninger gjerne er. Spesielt alvedronninger…

[vc_tweetme type=»horizontal»]