Dagens Melbu er et rolig tettsted med vakre trebygninger, omgitt av hav og fjell. Men bak den stille fasaden skjuler det seg et industrieventyr som er unikt for Nord-Norge. Bli kjent med bygda som ble by.

Melbuopplevelsen tar deg med tilbake i tid og gir deg et nytt blikk på det unike tettstedet sør på Hadseløya. Bli med på besøk i Hovedgården, på jekta Brødrene og på Neptun. Drikk kaffe med Christian og Maren Fredriksen og få en helt spesiell konsertopplevelse i Tanken.

Når: 3. juli eller 7. juli klokka 18:00
Hvor: Oppmøte ved Hovedgården. Avsluttes på Neptun.
Pris: 450,- (inkluderer kaffeslaberas)

Påmelding: melbuopplevelsen@museumnord.no
eller SMS: 908 23 408.

SOMMEREN 2016 BESTÅR MELBUOPPLEVELSEN AV

Stabburet (foto: Vesterålsmuseet)

Bildespill i Hovedgården

Hovedgården var, slik huset til en industripioner skulle være, et staselig våningshus med både festsal, flott møblement og anerkjent kunst. I den store hagen kunne man nyte fred og ro. I hovedgården ble man som gjest underholdt av husets egne folk. Melbuopplevelsen starter i Hovedgårdens 2. etasje, med et bildespill som gjennom bilder og musikk tar gjestene med tilbake til Christian Fredriksens tid.

Tjenestejenta Oline (foto: Odd Johan Forsnes)

Kaffeslaberas med husets folk

I rollen som Maren Fredriksen, Christian Fredriksen og tjenestejenta Oline møter du skuespillere fra Melbu Amatørteater. Bli med på et godt gammeldags kaffeslaberas i vakre omgivelser. Hovedgårdens finstue har myke møbler, intrikate tapeter og krystallkroner i taket. Mens du får enkel servering byr Fredriksen på gode historier.

Chr Frederiksens gt 29 (Foto: Øystein Rysst)

Guidet tur gjennom sentrum

Etter kaffen blir gjestene invitert med på guidet spasertur gjennom Melbus gater. Fra hovedgården går løpya ned gjennom Alléen og forbi de godt bevarte trehusene i sentrum. En erfaren guide byr på fortellinger om de historiske bygningene og viser deg hvor butikker, industri, vertshus og festlokaler har vært. Fra sentrum går veien videre ned til havna, og til verftet på Melbu.

Jekta Brødrene (foto: Bjørn Eide)

Jekta Brødrene

Nord-Norges eneste seilende jekt, rekonstruksjonen av Nordlandsjekta Brødrene av Solum i Eidsfjord, ligger til kai ved Verftet på Melbu. Jekta er et viktig kulturminne fra den gang jektefarten med tørrfisk til Bergen var livsviktig for Nord –Norges eksistens. I retur tok de seilende lastefartøyene konsumvarer og annet tilbake til landsdelen. Jektefarten varte i rundt 500 år før dampskipene overtok.

Gul liste Foto Andre August Ribe Martinsen

Neptun

Sildeolje og sildemelfabrikken Neptun var Melbus første fiskeindustribedrift, etablert i 1910. Etter flere moderniseringer og oppgraderinger på 60, 70 og 80 tallet, ble fabrikken nedlagt i 1985 på grunn av dårlig tilgang til fiskeråstoff. De nyeste maskinene ble solgt til Marokko i 1987 og er fremdeles i bruk der i dag.

Norsk Fiskeindustrimuseum-Foto-Kjell Ove Storvik-8227

Konsert i tanken

Vi avslutter Melbuopplevelsen ved å åpne den største av våre råstofftanker – Royal Neptun Hall, og gjestene inviteres inn til en minikonsert. Har du aldri opplevd tanken før, så vil du få en av de mest spennende lydopplevelsene du har vært med på! Med en etterklangstid på opptil 20 sekunder er tanken et unikt konsertlokale.