GaiaVesterålen i Portugal
Publisert19 januar 2023
GaiaVesterålen starter året med kick-off på RESIST-prosjektet i Portugal.
Fordi verden er
i forandring
Gaia Vesterålen er en forsknings- og teknologisatsing som har som mål å skape mer miljøvennlige og bærekraftige lokalsamfunn.
– et signalbygg av utrangerte containere fra fiskerinæringen
Bygget skal lages av resirkulerte materialer og være klimanøytralt i både bygg og drift. Inni containermuseet blir det en avansert høyteknologisk modell av Vesterålen, en modell som tar for seg både fortid, nåtid og fremtid gjennom 16 utvalgte tema.
Ambisjonen er å bygge et containermuseum i Sortland havn med høyeste gjenvinningsgrad realisert i store byggeprosesser. I dag er den høyeste gjenvinningsgrad i store byggeprosesser på 70 %, GaiaVesterålen ønsker å heve nivået til 100 %. Vi ønsker å demonstrere sammenhengen mellom miljømessig bærekraft og samfunnsøkonomisk nytteverdi. En viktig målsetting i prosjektet er å kunne lansere containermuseet i forbindelse med Bodø2024.
En egen miljøkontrakt for Vesterålen, av Vesterålen
– et tiltak mot utenforskap blant unge
Prosjektet tar sikte på å demonstrere sammenhengen og den framtidige avhengigheten mellom miljømessig bærekraft og samfunnsøkonomisk nytteverdi.
Prosjektet tar sikte på å demonstrere sammenhengen og den framtidige avhengigheten mellom miljømessig bærekraft og samfunnsøkonomisk nytteverdi.
GaiaVesterålen bygger på brede samarbeid mellom næringsliv, det offentlige, organisasjoner, privatpersoner – og har fokus på barn og unge.
Sentralt i forskningsprosjektet står utviklingen av et nytt opplevelsesprodukt. På Sortland skal det bygges et containermuseum, der det ved hjelp av svært avansert teknologi vil lages en høyteknologisk modell av Vesterålen. Modellen av Vesterålen blir som utstillingsopplevelse en game changer i museumssammenheng, og tar for seg både fortid, nåtid og fremtid gjennom totalt 16 utvalgte tema. Modellens viktigste funksjon vil være datainnhenting og informasjon om miljøkontrakten. Gjennom forskningsprosjektet vil vi produsere innhold til flere omreisende containerprodukter som skal sendes verden rundt og fungere som underliggende enheter. Vi skal sette Vesterålen på kartet, både nasjonalt og internasjonalt.
Forskningsprosjektet i GaiaVesterålen er støttet av Forskningsrådet gjennom ordningen Innovasjonsprosjekt i Næringslivet med 13,2 millioner kroner. Totalt med midler fra Forskningsrådet og egeninnsats fra partnere har prosjektet på nåværende tidspunkt en totalfinansiering på ca. 25 millioner kroner.
Partnere i forskningsprosjektet er Nordlandsforskning og Sintef Digital, samt Deadline Media, Vesterålen IKT, Lundhagem arkitekter, Reno-Vest og Museum Nord-selskapet Lofotr Næringsdrift.
Første prototype lansert i juni 2022
Dette er første milepæl i forskningsprosjektet:
– en høyteknologisk prototype-modell som tar for seg Øksnes og deler av Andøy, og viser sentrale deler av områdets spennende historie.
Utstillingen stod hos Sortland Museum sommeren 2022, og er nå flyttet til Øksnes Museum.
Ane Høyem
Prosjektleder
Øystein Lihaug Hjelle
Kommunikasjons- og miljøleder
Generelle henvendelser rettes til: post@gaiavesteralen.eco