Utenfor allfarvei

Har du lyst til å oppdage de mer stille stedene og bli bedre kjent med vår lokale historie? Flere av museene ligger litt utenfor allfarvei og innbyr deg til å bruke tiden både på museet og i nærområdene. Velkommen inn!

Lær om den mangfoldige geologi- og gruvehistorien til området, og samfunnet rundt bergverksindustrien.

Ballangen Museum

Tiden har stått stille etter nedleggingen av butikken i brygga i 1982. Stig på og opplev en svunnen tid i landhandelen.

Jennestad Handelssted

Et stykke nord-norsk industrieventyr. Landets mest moderne sildoljefabrikk da den ble etablert i 1910. Fredet av riksantikvaren som et teknisk-industrielt kulturminne.

Neptun Sildoljefabrikk

Gammelt kommunikasjonssenter; handelssted, telegraf og dampskipsanløp. Det gamle postkontoret er utrolig intakt

Korsnes Museum

Gjenstander og utstillinger; kystkultur og forfatteren Regine Normann, rorbu og naust. Rebus og eventyrskog for barn. Skulpturlandskap Nordland; Mannen fra havet og friluftsgalleri. Museumsbutikk.

Bø Museum

Melbo gikk fra storgård til småby på noen få ti-år. Chr. Frederiksen hadde en ledende rolle i en rekke foretak. Meget flott hovedgård samt romantisk hage/park-anlegg i historien om et industrieventyr rundt 1890–1920-tallet.

Melbo Hovedgård

Alsvåggården, våningshuset med en 450 år gammel historie. Øksnes; fra steinalder til høyteknologisk fiskevær på Myre. Poståpneri, handelssted/krambu, nyt kaffen i historiske omgivelser.

Øksnes Museum

Andenes fyr (1859) er et av de første støpejernstårnene i Norge og ett av de høyeste (40 m). Bli med til topps! Utstilling med spesielt fokus på havna og fyrtårnet på Andenes.

Andøymuseet

Gammel skolebygning (1898) med komplett klasserom, lærerbolig og tannlegekontor. Også rorbu fra 1834.

Fygle Museum

Gård med våningshus, fjøs, brygge og naust. Her lærer du om fiskarbonden, som levde av både havet og ei til dels karrig jord.

Skaftnes Gård

Den unike gruve- og industrihistorien, grottefunn, fiskerbondekultur og husholdning, krigshistorie og skolevesen.

Kjøpsvik Museum

De første trådløse morsesignaler i Nord-Europa gikk ut fra telegrafstasjonen i Sørvågen. Tema: teknisk, sosial og kulturell utvikling som følge av telegrafens etablering i Lofoten.

Sørvågen Radio