Opplevelser >

Tilbud til barn og unge Hos Hurtigrutemuseet

Her finner du en oversikt over tilbud til barn og unge hos Hurtigrutemuseet.

Vi tilbyr egne opplegg gjennom året for skoler og barnehager. I tillegg har vi flere arrangementer gjennom året som er myntet spesielt på barn og unge. Disse finner du i arrangementskalenderen vår

Uttrykksform: Kulturarv

Trinn: mellomtrinnet: 5.-7. trinn

Varighet: Ca en skoletime

Sted: Lasterommet om bord i MS Finnmarken

Tidspunkt: Uke 7, 2024

I 1893 ringte man med klokka til DS Vesteraalen i Trondheim for avgang til den aller første hurtigruteseilasen nordover. Det var midtsommers og kom til å være lyst, med midnattssol, nesten hele veien nordover. Skipet skulle seile nordover til Hammerfest uten å stoppe for natten, og så gjennomføre den samme seilasen sørover igjen. Igjen uten å søke havn gjennom natten.
Midtsommers i Nord-Norge var nok ikke dette veldig dramatisk, men i avtalen med myndighetene kom det klart frem at denne praksisen skulle fortsette gjennom vinteren.

Hurtigruteseilasen skulle foregå gjennom hele døgnet, gjennom hele vinteren, og året rundt.

For å gjøre dette mulig hadde Richard With i samarbeid med flere loser, deriblant Anders Holte fra Harstad og Hans Hveding Berg Jensen gjort grundige forberedelser.

Opplegget:
Elevene møter opp ved resepsjonen inne på Hurtigrutemuseet.

Kort introduksjon. Elevene får henge av seg yttertøy.

Vi beveger oss inn i museet og elevene får kommer inn i lasterommet om bord MS Finnmarken.

De får presentert oppstartshistorien til hurtigruta, med Vesteraalens Dampskibsselskabs ambisiøse plan om nattseilas i sentrum.
Hvordan gikk dette an? Hva er en seilingsmed? Hva gjør losen, og hvorfor er hen så viktig om bord?
Vi demonstrerer prinsippet bak de kryptiske notatene i losbøkene, snakker om den rivende utviklingen innen fyr, sjømerker og lykter langs leia, og hvor anerledes det må ha vært å skulle føre en hurtigrute opp langs kysten vår gjennom vær og vind vinterstid for 130 år siden, sammenlignet med i dag.